18.06.2010

Kokoreç @ Kıtır

Yaklaşık 30 yıl önce annem Karşıyaka’dan Ankara’ya gelmiş ve babamla Oran Şehri’nden bir ev tutmuşlar. O vakitler dağ başında ıssız bir yer olan Oran’a Yıldız’dan tek gidiş tek geliş bir yol varmış. O zamanki komşularımızdan Nur Hanım, Amerika ziyareti sırasında Kentucky Fried Chicken’ı görmüş ve Ankara’da, diğer bir çok şey gibi böyle bir fast food tavuk lokantası da olmadığını farketmiş, bunun üzerine kocası ile birlikte kıtır kıtır kızarmış tavuk satmak için 1980 yılında Kuğulu Park’ın karşısındaki Kıtır Piliç’i açmışlar. O zamanlar Kıtır Piliç; tavuk, çorba, pilav, su böreği vb. yemekler satan, ailelerin de gittiği nezih bir mekanmış. Bizimkilerin dediğine göre vaktinde babamın şirketinin verdiği Kıtır Piliç yemek fişlerinden fazla kalanlar ile orada az yemek yememişim :) Kıtır Piliç, zaman içinde devroluyor; yandaki ufak dükkanı alıp tavuk yemekleri kısmını oraya taşıyorlar, asıl yerinde kokoreci ve kumpiri ile ünleniyor ve öğlen sodexo’lu çalışanlara, akşam da bira yanında kokoreç ve midye götüren genç kesime hitap eden popüler ve Ankara ile en çok özdeşleşmiş yerlerden birisine dönüşüyor.

Kıtır ile tanışmam, Ankara’da Hard Rock Cafe’nin, TGI Fridays’in, Chicago’s Pizza’nın, Otlangaç’ın, Akün Sineması’nın olduğu yıllara denk gelir. Birçok Ankara’lı gibi ben de Kıtır’a çok kere gitmişimdir, çok da anım vardır. Ahşap dekorlu, antika avizeli, rock müzik çalan, okul sıralarına benzer masaları olan bu karakteristik mekana muhabbet etmek için gidilir, önünüzden bira eksik olmaz, gitmişken de kokoreç yememek olmaz.

Ertuğrul Özkök ile Pazar yazısı buraya kadar, gelelim kokorece. Ankara’da kokoreç yiyecekseniz belli başlı yerler vardır; Gençlik caddesi’ndeki Profesör ve Pikolet, AOÇ’deki kokoreççiler, veya Kıtır. Profesör bence son derece başarılı, Pikolet’i hiç sevmiyorum – ekmeklerini acilen değiştirmeleri lazım, AOÇ’dekiler ise özellikle kömür ateşinde piştiği için güzel. Profesör, Kıtır ve AOÇ kokoreççileri arasında şu şundan kesinlikle daha iyidir diyemem, hepsi ortalamanın üstünde ve tatmin edici. Bu yüzden Kıtır’daki kokorecin en iyi olduğu gibi bir iddiam yok ama benim yemekten en çok zevk aldığım kokoreç bu.

Öncelikle ben hayalimdeki kokoreci anlatayım. Aşağıda odun kömürü yanıyor, üzerinde ızgara, en üstte de kokoreç ağır ağır pişiyor. Bir dilim alınıp ızgaranın önündeki tahta alanda iki kalın bıçak yardımıyla et küçük parçalara bölünüyor, bu işlem sırasında da bol kimyon, biraz acı biber, tuz ve çok az kekik atılıyor. Domates, biber, soğan veya başka bir şey yok. Daha sonra içi alınmış yarım ekmek, ızgaranın üzerine damlamış et suyu ve yağa banılıp içine kokoreç konup servis ediliyor. İçeriğindeki önemli nokta et tadının bastırılmaması. Baskın domates biber kekik tadından, veya acıdan yediğim etin tadını alamadığım kokoreç bence başarısız bir kokoreçtir, bu yüzden Şampiyon Kokoreç’i güzel kokoreççiler ile birlikte anmadım. Kokorecin yanındaki ek malzemeler, kokorecin lezzetine ek boyutlar eklemeli, etin lezzetinin yerine geçmemeli. Aynı zamanda zaten yumuşak olmayan et, ızgara üzerinde uzun süre beklemeyip iyice sertleşmemeli. Bu kadar çok ince ayar lezzetli bir kokoreç yemek için engel mi? Tabi ki hayır; kokorecin lezzeti, önceden içilen bira sayısı ile doğru orantılı olarak artıyor :)

Kıtır’daki kokoreç, hayalimdeki kokoreç olmasa da temel özelliklerin hepsine sahip. Adana’dan getirilen etler yumuşak. Kekik, acı biber ve tuz oranı yerinde. Kömür ateşinde pişirmiyorlar, olsun, pizzayı da genelde odun fırınından yemiyoruz. Domates ve biber yok, ki bu benim beğendiğim bir şey. Ekmekleri son derece güzel; taze, ince ve çıtır çıtır, kokorecin önemli bir parçası olmuşlar. Kıtır’ın kokoreci tabii ki kaydadeğer bir şekilde yağlı ama rahatsız etmiyor, zaten her gün de yemiyoruz, dert değil.

Kıtır’daki kokoreç hakkında dediklerimin hepsi Tunalı’daki şubesi için geçerli. Park Caddesi’ndeki şubesinde birkaç kere yedim, ama hiçbirinde Tunalı’daki şubesi gibi yapmamışlardı. Bazen denge bozuktu, bazen etler hafif kömürleşmişti. Tunalı'daki kokoreç tutarlı; yıllardır ne zaman yesem aynı lezzet. O yüzden Tunalı’daki Kıtır’ı tavsiye ediyorum, bir akşamüstü yakın arkadaşlarınızla gidin, biranın midye dolmanın yanında şehirdeki en iyi kokoreçlerden birini de ihmal etmeyin.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba.blogunuzu henüz keşfettim.pikolet gerçekten son zamanlarda bozdu.eşim aşerdiği için bu hafta kıtırda kokoreç ısmarladım ve evet..fena değildi.ama beni asılşaşırtan midye tavaydı.kesinlikle istanbuldan daha iyi.tavsiye ederim.ümit

nicomedia dedi ki...

merhaba, sizinde bahsettiginiz gibi domates ve sogan kokorec'in ozgun tadini etkiliyor en iyisi biraz tuz kekik ve kimyon ve firindan yeni cikmis french stick. genclik yillrimin gectigi Izmitte kapanalti kokoreccisi ve seckin iskembenin tadini hic unutamam.

Bidoluhayat dedi ki...

Epey oluyor. Ben itfaiye meydanı diye bir yerde kokoreç yemiştim. (Ankara'yla ilgili çok fazla bilgim olmadığından yerin adı acaba doğru mu değil mi şüphelendim şimdi, umarım doğrudur :) İtfaiye değil de belki istasyon meydanı da olabilir bilmiyorum) Gerçekten çok başarılıydı, salaş bir yer ama yediğim en iyi kokoreçlerdendi. Kokorecin mevsime göre tadı değişiyor tabii ama çok beğenmiştim. Tadı, tuzu, baharatı yerindeydi ama adını sanını hatırlayamadım. Bilen var mıdır burayı? Ankara'ya gittiğimde tekrar uğramak istiyorum. Teşekkürler...

Deniz dedi ki...

Evet, itfaye meydanı'nda ben de güzel kokoreççiler olduğunu duydum. Oburcan oradaki bir kokoreçci ile ilgili yazı yazmıştı, belki o olabilir dediğiniz: http://oburcan.blogspot.com/2009/07/kokorecci-haci-ankara.html

Bidoluhayat dedi ki...

Evet galiba orası, yardımınız için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

etlik aşağı eğlence kuzu'm kokoreç tavsiye ederim çoook güzel

hulki dedi ki...

kıtır'ın kokoreçi yağlı ve acıdır. biraz ağırdır yani. Ama kumpiri dört dörtlük. kumpir, kıtır piliç ve buz gibi bira için gitmek olmazsa olmazdır ankaralı için.

Kokoreçte itfaiye meydanındaki hacının kokoreçi ankarada bence bir numara. Fırında pişmiş, üstüne kömürde kızartılmış iri dilimli. Tek eksisi kalitesiz ekmek kullanması.gençlik caddesi ve eskişehir yolunda da şubeleri var.

Adsız dedi ki...

Kıtır'ın kokoreç ile unlenmesinin sebebi olan ustası yıllar önce ordan ayrıldı ve Bahceli'de Sampiyon Kokorec'i acti. İstanbuldaki Sampiyon ile karistirilmamasi gerekiyor. Kıtır'ın eski mudavimleri ise dogal olarak Sampiyon'a gitmeye basladilar. Kulaktan dolma bilgilerle Kıtır'a gidenler ise belki de bu bilgiyi hic bilmediler.

yemek tarifleri dedi ki...

paylaşım için teşekkürler.

Yasemin dedi ki...

Kitir'in sadece ortami icin bile gidilir:)

Adsız dedi ki...

Kokorec olarak size en iyi diyebilecegim yer Kadikoy rihtimda, Rihtim otele gelmeden koşede turizm sirketi Metro'nun sokaginin hemen girisindeki Adem ustadir. Google dan da bakarsaniz basarili olduguna dair bir izleniminiz olur. Denemenizi siddetle oneririm.

Unknown dedi ki...

Kokoreççi hacı kokoreç muhteşemdir

 

Bu sitedeki yazı ve fotoğraflar blogger.com'u da kapsayan United States Digital Millenium Copyright Act ile korunmaktadır, kaynak gösterilmeden başka bir sitede yayınlanması halinde yazarlar ilgili sitenin servis sağlayıcısına başvurabilirler. Yazı ve resimleri kaynak gösterip kullanmanızdan ise memnuniyet duyarız, reklamımız olur.

The copyright to the image used in blog banner is owned by Steve Hamilton.