24.05.2009

Buffalo Wings @ Num Num

Gelelim Ankara sınırları içinde en sevdiğim yemeklerden birisine. Çoğu yemeği baya başarılı olan ve bir ara kendisi için de yazı yazacağım Num Num, Panora'da en üst katta sinemanın yanında, Amerikan/İtalyan mutfağı temalı bir cafe. Buffalo Wings ise iki kişilik yemekten önce atıştırılabilecek, veya bira yanında gidebilecek az acı çok lezzetli bir seçenek.

Num Num'daki Buffalo Wings'e geçmeden önce bu yemek hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Buffalo Wings; Amerika menşeili, Amerika'daki orta ve alt sınıf bir çok restoranda barda bulunabilen popüler bir yemektir. BW3, TGI Firday's, Chilli's gibi birçok zincirde ve pizzacıda, farklı çeşitleri ile vardır. İsmini ise New York eyaletindeki Buffalo şehrinden alır. Buffalo Wings'in çıkışı ile ilgili malesef dört tane efsane var. Anlatcağım hikaye ise en çok kabul edileni.
3 Ekim 1964 yılında, Buffalo'daki Anchor Bar'ı kocasıyla işleten Teressa Bellisimo'nun, haber vermeden gece gelen oğlu Dominic ve birçok arkadaşı için çabuk bir yemek yapması gerekir. O an aklına tavuk kanatlarını kızartıp acı cayenne biberi (Türkçesi arnavut biberi olabilir emin değilim) sosuna atmak gelir. Kanatları küflü peynir (Rokfor, Gorgonzola vb.) ve kereviz sapları ile servis eder, böylece Buffalo Wings doğmuş olur. Diğer hikayeler de başka sebeplerden Teressa'nın bu yemeği yaptığı yönünde ama kesin olan bir şey varsa o da Anchor Bar'da ortaya çıktığı. Anchor Bar'ın websitesinde ise ortaya çıkış hikayesi olarak benim anlattığım hikaye yazıyor.

Buffalo Wings'in üç parçadan oluşuyor; soslu kanatlar, peynirli bir sos ve kereviz sapları. Tavuk sosunun temel içeriği tereyağı veya margarin, domates ve cayenne biberli acı sos. -Lafı gelmişken, margarin kullanılmasını asla tavsiye etmem nitekim kendisi çok zararlı bir yağ- Bu acı sos marketlerde satılan birçok sos olabilir; Tabasco, Louisiana, Jalapeño, Frank's Red Hot vb. Bu sosların içeriği ise acı biber, sirke, tuz, sarımsak ve margarin oluyor. Tahmin edebileceğiniz gibi kanat sosuna asıl tadını veren bu acı sos. Genelde sos pişiriliyor, tavuklar kızartılıyor, sonra sosa iyice bulanıp servis ediliyor. Alternatif olarak sosa bulandıktan sonra kısa bir süre daha fırınlanabilir. Peynirli bir sos da var demiştim, bunun içeriği ise küflü peynir, mayonez, ekşi krema (sour cream), süt, sirke, soğan tozu, hardal ve sarımsak tozu. Eğer iyi yapılırsa gerçekten yiyebileceğiniz ender güzel soslardan birisidir bence. Kereviz sapı ise ince kıyılmış bir şekilde ekleniyor tabağın kenarına.

Peki Num Num'da Buffalo Wings nasıl yapılıyor? Engin'in emin kaynaklardan aldığı bilgilere göre Num Num, acı sos olarak Louisiana sosu kullanıyor. Domatesler ise konserve olarak satılan, ince doğranmış kabuksuz domatesler. Peynirli sos hakkında sadece tahmin yapabiliyorum, biz evde bir deneme yaptık; Rokfor peyniri, mayonez, yoğurt ve ince kıyılmış maydonozu karıştırdık, Num Num'dakine baya benzer bir sos elde ettik. Ek olarak Num Num, az miktarda ceviz de koyuyor olabilir. Num Num'da bu sosu gerçekten hakkıyla yapıyorlar. Bunlara ek olarak taze kesilmiş, soğuk kereviz sapları da geliyor. Kereviz kanat sosundaki acıyı alsın diye konuluyor ama Num Num'ın Buffalo Wings'i asla rahatsız edecek acılıkta değil.

Num Num'ın Buffalo Wings'i, atıştırmalık olarak, veya çok aç değilseniz ana yemek olarak son derece lezzetli bir seçenek, denemek lazım, yemek lazım. :)

1 yorum:

pasta Malzemeleri dedi ki...

Türkiyede lezzetli Buffalo Wings yemedim henüz Ankaraya gidince mutlaka burayı denmek istiyorum

 

Bu sitedeki yazı ve fotoğraflar blogger.com'u da kapsayan United States Digital Millenium Copyright Act ile korunmaktadır, kaynak gösterilmeden başka bir sitede yayınlanması halinde yazarlar ilgili sitenin servis sağlayıcısına başvurabilirler. Yazı ve resimleri kaynak gösterip kullanmanızdan ise memnuniyet duyarız, reklamımız olur.

The copyright to the image used in blog banner is owned by Steve Hamilton.