14.05.2009

Tavuklu Sezar Salata @ Borrdo

Borrdo, Bilkent'teki Ankuva alışveriş merkezinde sıra sıra yer alan restoranlardan bir tanesi. İleriki günlerde kendisi için bir yazı yazmayı planlıyorum, çünkü sık sık gittiğimiz bir yer. Bu yazının konusu olan Sezar Salata'yı üç günde dört kere yedim, birisi Num Num'da olmak üzere. Borrdo'da gerçekten güzel yapıyorlar, örneğin birkaç gün önce yan taraftaki Kyma'da yediğim Sezar Salata (hem normali hem ılık olanı) gerçekten kötüydü.

Borrdo'daki Sezar Salata'dan önce Sezar Salata'nın hikayesini biraz anlatmak istiyorum. Caesar Cardini adında İtalya doğumlu bir Meksikalı, kızının anlattığına göre 4 Temmuz 1924'teki yoğunluk sırasında azalan mutfak malzemeleri yüzünden daha önce yapmadığı bir salata yapıyor ve Sezar Salata ortaya çıkıyor. Üç iddia daha var; Cardini Tijuana'daki bir yemek yarışması için bu salatayı icat ediyor ve birinci oluyor, diğer iddia Cardini'nin bu salatayı bir grup Hollywood yıldızının haftasonu partisi sonrası için hazırladığını söylüyor, diğer iddia ise Cardini'nin kardeşi Alex'in, acelesi olan bir grup havacı için yaptığı ve adını "Aviator's Salad" koyduğu ama daha sonra "Caesar's" restoranında Cardini'nin ortağı olunca isminin değiştiği yönünde. Ben şahsen kızına inanmayı seçiyorum. :) Resimde, salatanın icat edildiği Tijuana'daki restoranın 1924'teki halini görebilirsiniz.

Gelelim Sezar Salata'nın içindekilere. Cardini'nin daha sonradan restoranını taşıdığı Hotel Caesar'ın dediğine göre Orjinal Sezar Salata'nin içindekiler şu şekilde:
- Marul (Romaine lettuce)
- Zeytinyağı
- Hardal
- Sarımsak
- Tuz
- Taze Öğütülmüş Karabiber
- Sirke
- Limon Suyu
- Worcestershire sosu
- Çiğ yumurta
- Parmesan Peyniri
- Kıtır Ekmek (Krouton - Crouton)

Birkaç ilginç nokta görmüşsünüzdür malzemelerde. "Coddling" diye bir terim var İngilizce'de. Yumurtayı meyvayı vb. kaynama noktasının az altında suda pişirmeye deniliyor. Yumurtaların ya çiğ, ya da 'coddle edilmiş' halde olması lazım. Çiğ yumurta, günümüzde bazı sağlık endişeleri yüzünden genelde tercih edilmiyor. Bloody Mary'nın asıl tadını veren Worcestershire sosu da konuluyor orjinal tarife göre. Bu aslında İngilizlerin av etleri için kullandığı içinde Sirke, Pekmez, Ançuez, Soğan, Sarımsak vb. şeylerin olduğu bir sos. Şimdiye kadar Worcestershire sosu olan bir Sezar Salata hiç yemedim, nasıl olur açıkcası bana şüpheli geldi. :) Onun dışındaki malzemeler, zaten yenildiği zaman rahat anlaşılabilecek şeyler. Farkettiyseniz, ızgara tavuk yok, domates yok, mayonez yok, veya maruldan başka ot yok. Ama Sezar Salata'yı nerede yerseniz yiyin, bu ekler illaki gelir. Tıpki Borrdo'daki gibi diyip Borrdo'nun Sezar Salata'sına geçelim.

Gördüğünüz gibi en üstte taze Parmesan peyniri parçaları var, süsleme olarak birkaç kiraz domates ve nane kullanılmış. Hemen altında bol miktarda ızgara tavuk var. Onların altında Sezar sosuna bulanmış marul var. Marulların aralarında da sarımsaklı ve fesleğenli bir sosla fırınlanmış ve sosu emmiş kıtır ekmek parçaları var. Sezar sosunda ise tahminimce temelde mayonez, hardal ve belli belirsiz sarımsak var. Biraz sirke de konulmuş olabilir. Mayonez sizi korkutmasın, asla dikkat çekici bir tadı olmuyor salata içinde. Sezar Salata, Borrdo'da diğer salatalarda olduğu gibi zeytinyağı ve limon suyu ile geliyor, onları da döktükten sonra gerçekten güzel bir Sezar Salata oluşuyor. :) Rahatsız edici, fazla gelen hiçbir şey yok salatada. İçindekilere göre elbette diğer salatalara oranla biraz kalorisi yüksek bir seçim, ama yiyebileceğiniz diğer yemeklere oranla daha sağlıklı. Miktarı az değil ve uzun süre tok tutuyor.

Eğer yolunuz Ankuva'ya düşer ve salata yemek isterseniz, özellikle ekstra parmesan ile birlikte kesinlikle tavsiye edebileceğim bir salata.


Daha fazla hikayesi ve orjinal tarifi: http://www.noanchoviesincaesar.com/
Tijuana'da yapılan bir Sezar Salata videosu: http://www.bigoven.com/cookingvideo.aspx?id=109



Hiç yorum yok:

 

Bu sitedeki yazı ve fotoğraflar blogger.com'u da kapsayan United States Digital Millenium Copyright Act ile korunmaktadır, kaynak gösterilmeden başka bir sitede yayınlanması halinde yazarlar ilgili sitenin servis sağlayıcısına başvurabilirler. Yazı ve resimleri kaynak gösterip kullanmanızdan ise memnuniyet duyarız, reklamımız olur.

The copyright to the image used in blog banner is owned by Steve Hamilton.